رویدادنامه توسعه
تدوین رویدادنامه توسعه با کمک مخاطبین عزیز
توسعه یعنی گام نهادن بر تجربیات موفق و ناموفق گذشته و ارتقای مستمر کمی و کیفی زندگی مردمان یک سرزمین. توسعه یعنی ثبت دانش ضمنی مردمان یک سرزمین که از طی مسیر توسعه به دست آمده است و تبدیل آن به دانش آشکار. توسعه یعنی اگر اشتباهی را مرتکب شدیم، دیگر آن را تکرار نکنیم. توسعه یعنی اگر فرصتی را از دست دادیم، مراقب باشیم دیگر فرصتی را از دست ندهیم. و توسعه یعنی نگاه به افق آینده با کولهباری از تجربه گذشته.
حال شما توسعه نیافتگی را تعریف کنید. حلقه تکراری که مردمان این سرزمین کهن در آن گرفتار شدهاند. فرایندهایی که تاریخ وقایع توسعه در این سرزمین به درستی ثبت نمیشود، هیچگاه نیز مرور نمیشود و از آن برای آینده درس گرفته نمیشود. تابحال تجربه مدیریت یک زلزله در کشور ما ثبت و تبدیل به کتاب نشده است و از دانش آن برای مدیریت شرایط بحرانی زلزله بعدی استفاده نشده است. این بیتوجهی به تاریخ وقایع توسعه در سایر بحرانهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و حتی زیست محیطی وجود دارد.
در سطح کلان تکرار تجربه مهندسی فرهنگی به سبک رضاخان و شکست دوباره آن در سالهای اخیر، در سطح میانه تکرار مدیریت دستوری نرخ ارز و شکست چند باره آن در طول سه دهه اخیر، و در سطح خرد تکرار مواجهه غیر شفاف با بحرانهای محلی و منطقهای و تکرار شکستهای موردی، نشانه روشنی است که ثبت دانش ضمنی مردمان این سرزمین کهن به درستی شکل نمیگیرد و این همه ریشه در بی توجهی به «تاریخ وقایع توسعه» دارد.
تا به حال به این فکر کردهاید که در طول سال گذشته و یا چند سال گذشته امیدبخشترین واقعه تاریخی ما چه بوده؟ و چه چیزی توانسته تجربه موفقی در حرکت ایران به سمت توسعه باشد؟ به این فکر کردهاید که بدترین اتفاق توسعهای سال اخیر چه بوده که ایران را از توسعه دور کرده و یا در مسیر آن متوقف نموده است؟ به این فکر کردهاید که بزرگترین فرصتی که ایران در سال گذشته در مسیر توسعه از دست داده است چه بوده است؟ عقلانیترین تصمیم حاکمیت، غیرعقلانیترین رفتار حکومت، بزرگترین دستاورد جامعه و بزرگترین دستاورد حاکمیت چه بوده است؟ آیا فکر کردهاید که اگر بخواهید بر اساس وقایع گذشته توشهای برای آینده جامعه و حاکمیت به او بدهید، چه درسآموختهای را به عنوان مهمترین تجربه سال گذشته به آنها گوشزد میکنید؟
این سوالات آغاز توجه به تاریخ وقایع توسعه، ثبت آنها به صورت سالانه و به صورت موردی (برای هر بحران) است. این مسیر ریل گذاری برای توسعه است و این مسیر ثبت دانش ضمنی مردمان این سرزمین و آغاز حرکت به سمت توسعه است.
بر همین مبنا پویش فکری توسعه از سال ۱۳۹۸ تصمیم به تدوین «رویدادنامه توسعه» به صورت سالانه گرفت، تا بتواند با ثبت این سوالات از مردم و مسئولین، قطرهای از دریای دانش ضمنی مردمان این دیار کهن را ثبت کند. (اینجا میتوانید مستند رویدادنامه سال ۱۳۹۸ را ببینید)
امسال به مناسبت پنجمین سالگرد آغاز رویدادنامه توسعه، فهرست کاملی از وقایع توسعه مدارانه و یا ضد توسعه در پنج سال گذشته آماده شده است که در ادامه منتشر میگردد. این فهرست تنها بر اساس اخبار رسمی تنظیم شده است. بنابر این ممکن است وقایعی را شما به این مجموعه اضافه کنید و یا تحلیل متفاوتی از آنها داشته باشید.
از شما دوست عزیز تقاضا داریم، فهرست وقایع را مرور کوتاهی نمایید و سپس به این چند سوال اصلی پاسخ دهید:
- بهترین واقعهای که در طول ۵ سال گذشته برای توسعه ایران افتاد، چه بوده است؟
- بدترین اتفاقی یا بحرانی که در طول ۵ سال گذشته برای توسعه ایران افتاد و مانع توسعه ایران و یا انحراف آن بود، چه بوده است؟
- بزرگترین فرصتی که ایران در طول ۵ سال گذشته در جهت توسعه از دست داده است، چیست؟
- عقلانیترین تصمیم حاکمیت در طول ۵ سال گذشته چه بوده است؟
- اشتباهترین و یا غیر عقلانیترین تصمیم و یا سیاست حاکمیت در طول ۵ سال گذشته چه بوده است؟
- بزرگترین دستاورد سیاسی (سیاست خارجی و داخلی) و اقتصادی ایران در طول ۵ سال گذشته چه بوده است؟
- بزرگترین دستاورد جامعه مدنی ایران در طول ۵ سال گذشته چه بوده است؟
- با توجه به وقایع گذشته مردم چگونه می توانند برای توسعه آینده قدم بردارند؟
- با توجه به وقایع گذشته حاکمیت چگونه میتواند برای توسعه ایران قدم بردارد؟
تقاضا داریم پاسخ صوتی یا متنی خود را تا تاریخ ۲۸ اسفند ماه ۱۴۰۲ به آدرس ایمیل و یا به واتساپ، تلگرام و یا ایتای ما ارسال فرمایید تا با جمع بندی آن گزارشی برای «رویدادنامه توسعه» ۵ سال گذشته آماده نموده و در ابتدای سال ۱۴۰۳ منتشر نماییم. در ادامه فایلی پیوست شده که در برگیرنده تعدادی از وقایع ۵ سال گذشته است.
ایمیل پویش فکری توسعه: pooyeshfekri@gmail.com
تلگرام، واتساپ و ایتای دبیرخانه پویش فکری توسعه: ۰۹۳۹۵۷۳۷۰۷۹
برای دانلود فایل پی دی اف فهرست وقایع پنج سال گذشته کلیک کنید.
با احترام
پویش فکری توسعه
دیدگاهتان را بنویسید