آخرین مطالب

بازگشت به آخرین مطالب
زهرا منتظری

توسعه از دیدگاه جیمز هکمن

در اولین جلسه از میزگردهای توسعه که  در روز پنج شنبه ۹ اسفند ۹۷، در دفتر پویش فکری توسعه برگزار شد، آرای جیمز هکمن، اقتصاددان و نظریه‌پرداز توسعه مورد بررسی قرار گرفت.

در این جلسه خانم زهرا منتظری نویسنده مقاله «توسعه از دیدگاه جیمز هکمن» بعد از معرفی جیمز هکمن، نوبلیست و اقتصادان برجسته آمریکایی، توضیحاتی درباره نظریه او که بر سرمایه‌گذاری دوران کودکی تمرکز داشت، دادند. هکمن بر توسعه انسانی و شکل‌گیری مهارت‌های چرخه زندگی با تأکید خاص بر اقتصاد توسعه اوان کودکی تمرکز می‌کند. او نشان می‌دهد که کیفیت رشد در اوان کودکی به شدت دستاورد‌های سلامتی، اجتماعی و اقتصادی برای جامعه را در مقیاسی بزرگ تحت تأثیر قرار می دهد و با سرمایه گذاری در اوان کودکی سود اقتصادی زیادی حاصل می‌شود. هکمن معتقد است افزایش نابرابری در مهارت‌ها منجر به افزایش نابرابری‌های اجتماعی، اقتصادی و سلامتی می‌گردد. وی ریشه بسیاری از مشکلات اجتماعی و اقتصادی نظیر جرم و جنایت، بارداری در نوجوانی، ترک تحصیل از دبیرستان و وضعیت‌های بد سلامتی را در سطح پایین مهارت ها و توانایی ها و نابرابری های در حال افزایش در جامعه می داند. بر این اساس هکمن راه حل را در عدالت آموزشی می بیند و باور دارد که سرمایه گذاری در برنامه های توسعه و یادگیری با کیفیت در اوان کودکی برای کودکان محروم سبب پرورش مهارت های با ارزش می شود، نیروی کار را تقویت می کند و باعث رشد اقتصادی و کاهش مخارج اجتماعی می گردد. هکمن در داستان توسعه خود علاوه بر پرداختن به اهمیت سرمایه‌گذاری در اوان کودکی، بر آموزش مؤثر تا بزرگسالی هم تأکید می کند. چرا که مهارت های غیر شناختی ثابت نیستند و در سنین بعد هم انعطاف پذیر می باشند.

نمودار هکمن نشان می‌دهد سرمایه گذاری در توسعه انسانی دارای سیر نزولی است، این در حالی است که سرمایه گذاری دولت ها در آموزش صعودی است. به طور کلی هکمن سرمایه گذاری در کودکان محروم و عدالت آموزشی را راهی برای ارتقاء توسعه انسانی و کاهش نابرابری می داند و در ادامه به سبب تقویت نیروی کار، کاهش مخارج اجتماعی، افزایش فرصت های اقتصادی و افزایش بهره وری، توسعه اقتصادی را به توسعه انسانی تعبیر می کند. البته در راستای تحقق توسعه اقتصادی تنها راهکارهای اقتصادی، پاسخگو نیستند و باید بر تربیت انسان‌های توسعه‌یافته نیز تمرکز کرد. در ادامه این جلسه محسن رنانی در بخش کاربست نظریه هکمن، دستاوردهای تحصیلی، اقتصادی و اجتماعی و سلامتی را معادل با سرمایه های انسانی، اقتصادی، اجتماعی دسته‌بندی کردند و برای تکمیل این نظریه افزودن دو سرمایه نمادین و معنوی را هم لازم برشمردند. ایشان سرمایه نمادین را «سرمایه مادر» نامیدند و مطرح کردند: اصولا کسانی سرمایه نمادین جامعه می شوند که علاوه بر رسیدن به این ۴ سرمایه، با دستیابی به سرمایه معنوی به سطح پنجم هرم مازلو رسیده باشند. در ادامه بررسی این نظریه، این موضوع مطرح شد که آیا نظریه هکمن میتواند افرادی دیکتاتور تولید کند و موجب ایجاد نظام هایی چون فاشیسم و نازیسم شود؟ در پاسخ به این سوال، مطرح شد قدرت، قدرت را کنترل می‌کند و در واقع اگر این برنامه به صورت فراگیر در جامعه اجرا شود، سیستم خود کنترلی جامعه مانع از ایجاد چنین نظام هایی خواهد شد.


ویدئوی چکیده مباحث مطرح شده در جلسه و همچنین فایل صوتی نشست در ادامه ارائه می‌شود:



منابع

Elango, Sneha, Andrés Hojman, Jorge Luis García, and James J. Heckman. (2016). “Early Childhood Education.” Forthcoming, in Moffitt, Robert (ed.), Means-Tested Transfer Programs in the United States II. Chicago: University of Chicago Press.

Heckman, J. J. (2016, February). Human Development Is Economic Development: Center for the Economic of Human Development.

Heckman, J. J. (2015, March). Human Development Is Economic Development. California Water Cooler Conference.

Heckman, J. J. and T. Kautz (2014). Fostering and measuring skills: Interventions thatimprove character and cognition. In J. J. Heckman, J. E. Humphries, and T. Kautz (Eds.), The Myth of Achievement Tests: The GED and the Role of Character in American Life, Chapter 9, pp. 341-430. Chicago: University of Chicago Press.

Heckman, J. J. and S. Mosso (2014). The economics of human development and social mobility. Annual Review of Economics 6 (1), 689-733.

Heckman, J. J. (2008. July). School, Skills and Synapses. Economic Inquiry 46 (3), 289-324.

Cunha, F. and J. J. Heckman (2007, May). The technology of skill formation. AmericanEconomic Review 97 (2), 31-47.

Invest in early childhood development: Reduce deficits, strengthen the economy. https://heckmanequation.org/resource/invest-in-early-childhood-development-reduce-deficits-strengthen-the-economy/

https://heckmanequation.org/about-professor-heckman/
http://asremesonline.ir/news/?Id=1

اشتراک گذاری پست

دیدگاه (5)

  • آرش آریاپور پاسخ

    سلام
    لطفا بفرمایید آیا مقاله فوق انتشیار یافته و از چه روشی می توان به آن دسترسی پیدا کرد

    شهریور ۲۴, ۱۳۹۹ در ۳:۰۹ ق٫ظ
    • پویش فکری توسعه پاسخ

      با سلام و وقت بخیر
      مقاله هنوز به مرحله انتشار عمومی نرسیده است. پس از انتشار، مراتب از طریق همین سایت به اطلاع مخاطبین خواهد رسید.

      شهریور ۲۴, ۱۳۹۹ در ۱۲:۵۶ ب٫ظ
  • آریا زارع پور پاسخ

    سلام. ممنون از مطالب خوبی که ارائه می کنید. می خواستم بپرسم مقاله خانم‌ منتظری در مورد توسعه از نظر هکمن جایی چاپ‌شده یا نه؟علاقمند بودم متن کامل مقاله رو مطالعه کنم اما تو اینترنت پیدا نکردم‌. ممنون میشم بفرمایید کجا می تونم متن کامل رو مطالعه کنم؟

    فروردین ۳۰, ۱۳۹۹ در ۱۲:۰۵ ب٫ظ
    • پویش فکری توسعه پاسخ

      سلام و عرض ادب. هیچ کدام از مقالات ارایه شده در میزگردهای توسعه هنوز به صورت کامل منتشر نشده‌اند. پس از انتشار اطلاع رسانی خواهد شد. سپاسگزاریم که پیگیری و همراهی میکنید.

      اردیبهشت ۱۸, ۱۳۹۹ در ۳:۴۴ ب٫ظ
  • Maryam پاسخ

    عالی عالی بود.
    موفق و موئد باشید

    اسفند ۱۶, ۱۳۹۷ در ۱۰:۲۰ ق٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازگشت به آخرین مطالب