حقوق حیوانات و توسعه
معرفی: میزگردهای توسعه سلسله نشستهایی است که با هدف ایجاد گفتوگوی نخبگان و بصیرتافزایی عمومی در باب دانش توسعه، توسط «پویش فکری توسعه» برگزار میشود. این نشستها در دو قالب ارائه مقالات عمومی نظریه پردازان توسعه و ارائه موضوعات مختلف مرتبط با توسعه، با دعوت از استادان و صاحبنظران صورت میپذیرد.
موضوعات مرتبط با توسعه مجموعه موضوعاتی است که با نظر کارشناسان پویش فکری توسعه و از منظر اولویتهای پژوهشی در دستورکار میزگردهای توسعه قرار میگیرد. این موضوعات در قالب کتاب، پایاننامه، مقاله و ترجمه است که در جلساتی با حضور صاحبنظران به بحث گذاشته و ضمن تلاش برای غنی کردن موضوع، در مورد ارتباط و نقش آن با توسعه بحث میشود.
خروجیِ جلسات میزگردهای توسعه در قالب کلیپ تصویری، فایل صوتی و متن گزارههای مهم جلسه در سایت، کانال و اینستاگرام پویش فکری توسعه منتشر میشود و مجموعه این مقالات بعداً به صورت کتاب منتشر خواهد شد.
هجدهمین جلسه میزگرد توسعه با موضوع:
حقوق حیوانات و توسعه
با حضور:
دکتر محسن رنانی، استادتمام اقتصاد دانشگاه اصفهان
مهندس محمد درویش، کنشگر فعال و برتر محیطزیست
دکتر شاهین سپنتا، دکترای دامپزشکی و مؤسس انجمن حمایت از حقوق حیوانات در اصفهان
دکتر فتحالله سلطانی، فعال حقوق حیوانات
شادی فروغی، کنشگر حوزه محیط زیست
دکتر مرتضی درخشان، دکترای اقتصاد از دانشگاه اصفهان
دکتر مهنوش مانی، دکترای ادبیات فارسی از دانشگاه اصفهان
امیرحسین پوره، دانشجوی دکترای جامعهشناسی سیاسی دانشگاه اصفهان
اصلان قودجانی، کارشناس ارشد اقتصاد از دانشگاه تهران
مینا اعتضادی، کارشناس ارشد اقتصاد از دانشگاه اصفهان
سیمین مشکواتی، کارشناس ارشد ادبیات نمایشی
تصویر بردار: مهدی درخشـان
صدابردار: همایون وفامهــر
هجدهمین نشست از سلسله نشستهای میزگردهای توسعه با موضوع «حمایت از حقوق حیوانات و توسعه» در تاریخ ۱۸ مهر ۱۳۹۸در مؤسسه پویش فکری توسعه برگزار شد. در این نشست آقایان دکتر شاهین سپنتا، دکتر فتحالله سلطانی، دکتر محسن رنانی، محمد درویش، خانم شادی فروغی و جمعی از کارشناسان پویش فکری توسعه حضور داشتند.
در ابتدای این نشست آقای دکتر سلطانی مطالب خود را پیرامون جنبههای مختلف توسعه، از جمله رعایت حقوق بشر و حقوق حیوانات بیان کردند. از منظر ایشان در این جهان، انواع گوناگون ظلم به شکلهای مختلف وجود دارد؛ ظلم اقتصادی، اجتماعی، انسانی و … . دو نوع ظلم هست که بههیچوجه حتی در ذهن توجیهپذیر نیست؛ ظلم به کودکان و ظلم به حیوانات. اینان موجوداتی هستند که هیچ زبان اعتراضی ندارند.
سپس، دکتر سلطانی انواع ظلم به حیوانات و راههای عملی مقابله با آن را مطرح کردند. ایشان فرمودند که اگرچه از سالها پیش در بسیاری از کشورها قوانینی در حمایت از حیوانات تدوین شده است و حتی در سازمان ملل قطعنامههای بسیاری در این باره وجود دارد، ولی همه اینها هنوز نتوانسته است مانع از ظلمهای فراوانی شود که در بسیاری از کشورها در حق حیوانات صورت میپذیرد. پیشنهاد نهایی آقای دکتر سلطانی ایجاد یک سازمان جهانیِ رسمی با مقررات سفتوسخت بود که همه کشورها مجبور به اجرای قوانین آن باشند و در صورت وجود تخلف با خاطیان برخورد قانونی و جهانی شود. میتوان این سازمان را سازمان جهانی حقوق حیوانات نامید.
در ادامه میزگرد، آقای محمد درویش از بیوکراسی صحبت کردند. ایشان نامیدن بدترین افراد برحسب اسامی حیوانات را از آسیبهای ادبیات ایران دانستند که موجب تثبیت خشونت علیه حیوانات شده است. وی تعطیل کردن مدارس طبیعت در ایران را ثمره چنین دیدگاهی دانستند.
سپس آقای دکتر سپنتا صحبتهای خود را با ذکر پیشفرضهای توسعه پایدار آغاز کردند. به عقیده ایشان «وقتی درباره توسعه همهجانبه و پایدار بحث میکنیم، بدان معناست که از ارکان آن یعنی محیطزیست و بالطبع گونههای گیاهی و جانوری سخن میگوییم». دکتر سپنتا با توضیح دیدگاههای افلاطون، کانت و دیدگاههای مدرن، بیان کردند که حامیان حیوانات در دنیا را میتوان به دو گروه تقسیم کرد: نخست، آنهایی که قائل به رفاه حیوانات هستند و دیگری کسانی که معتقد به حقوق حیوانات هستند. ایشان برخلاف توصیه دکتر سلطانی، پیشنهاد کردند که بهتر است بهجای ایجاد سازمانهای جدید بینالمللی، برنامههای جدیدی در سطح سازمانهای جهانی طراحی شود.
در ادامه این نشست، خانم فروغی از منظر حوزه گردشگری به بحث حقوق حیوانات پرداختند. ایشان با اشاره به نقلقولی از گاندی، نگاه مردم یک جامعه به حیوانات را از معیارهای سنجش توسعه آن جامعه دانستند. سفرهای مردم به مناطق بکر و دستنخورده و ناآگاهی برخی از سرپرستهای تورهای گردشگری از آلودگیهای صوتی و زیستمحیطی را از موارد آسیبزا در این حوزه برشمردند.
سپس خانم دکتر مانی به موضوع گفتوگو از زبان حیوانات در ادبیات فارسی پرداختند و از مناظره بز و درخت خرما و کلیلهودمنه بهعنوان نمونههایی از این قبیل آثار یاد کردند. در پایان میزگرد، آقای دکتر رنانی دیدگاههای خود را در این حوزه بیان کردند. ایشان شیوه برخورد با حیوانات را از شاخصهای مهم توسعهیافتگی خواندند. به عقیده دکتر رنانی، شاخص مهمی که میتواند همزمان تحول فرهنگی – روانی، تحول در سطح فردی – خانوادگی و تحول در سطح حکمرانی – سیاسی را نشان دهد، نحوه برخورد با ضعیفترین گروههای اجتماعی است؛ از جمله این گروهها میتوان به اقلیتها، زندانیان، کودکان و حیوانات اشاره کرد.
تصاویر جلسه
برای دیدن عکسها در اندازه واقعی، روی عکس مورد نظر راست کلیک کرده و گزینه Open image in new tab را انتخاب کنید.
دیدگاه (2)
سپاس از تلاش های خستگی ناپذیرتان.
من یکی از شنوندگان همیشگی برنامه های تان از کابل، افغانستان هستم و هر بار بهره مند می شوم.
دورد بر شما همراه گرامی پویش فکری توسعه.
باعث افتخار ماست که عزیزانی چون شما، خارج از مرزهای ایران ما را همراهی میکنند.
پاینده باشید.