توسعه از دیدگاه والت روستو
در دومین جلسه از میزگردهای توسعه که در روز پنج شنبه ۹ اسفند ۹۷، در دفتر پویش فکری توسعه برگزار شد، آرای والت ویتمن روستو، اقتصاددان و نظریهپرداز توسعه مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه از بررسی مقالات عمومی، آقای دکتر بهروز صادقی نظریه توسعه والت روستو را تشریح کردند. والت روستو پنج مرحله را مشخص کرد که از طریق آن، کشورهای در حال توسعه به اقتصاد پیشرفته دست مییابند: ۱. جامعه سنتی ۲. پیششرطهای آغاز حرکت ۳. آغاز حرکت ۴. رسیدن به بلوغ ۵. مرحله مصرف گسترده. او معتقد بود که توسعه اقتصادی را باید برخی بخشهای اقتصادی قویتر رهبری کنند؛ این اعتقاد بر خلاف مارکسیسم است که طبق آن، بخشهای مختلف باید به موازات هم پیشرفت کنند. طبق مدل روستو، یک کشور باید از برخی قواعد توسعه پیروی کند تا بتواند حرکتش را شروع کند: ۱. نرخ سرمایهگذاری کشور باید حداقل به ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلیاش برسد. ۲. یک یا دو بخش تولیدی با میزان بالای رشد باید پایهگذاری شود ۳. یک چارچوب سازمانی، سیاسی و اجتماعی باید وجود داشته باشد یا ایجاد شود تا به توسعه این بخشها کمک کند. در ادامه جلسه با مطرح کردن این موضوع که نظریه روستو بیشتر نظریه رشد است تا نظریه توسعه به بررسی نقاط ضعف نظریه روستو پرداخته شد. در این جلسه با مطرح شدن مساله مدرنیزاسیون در نظریه روستو، سیر تاریخی ایران از مشروطه تا امروز طبق ۵ مرحله نظریه روستو به طور ضمنی مورد ازمون قرار گرفت و به پیشنهاد آقای دکتر رنانی قرار شد تا مستندات این بررسی در تکمیل مقاله به بحث اضافه شود. در کاربست نظریه روستو در ایران به نظر میرسد این کشور مراحل رشد را طبق ۵ مرحله توسعه طی کرده است حتی اگر حرکت در این مسیر با صرف هزینه های بسیار بالا و مصرف منابع طبیعی چون نفت صورت گرفته باشد، اما مسیر مورد نظر روستو طی شده با این حال اینکه هنوز توسعه حاصل نشده است جای بررسی دارد.
این جلسه از بررسی مقالات عمومی توسعه با مطرح کردن این موضوع که لازم است زمینه ها و بستر فکری هر نظریه پرداز نیز در مقالات بررسی شوند به پایان رسید.
ویدئوی چکیده مباحث مطرح شده در جلسه و همچنین فایل صوتی نشست در ادامه ارائه میشود:
دیدگاهتان را بنویسید